Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

«Ιδιωτικοποιούν τα νοσοκομεία κομμάτι – κομμάτι, ξεκινώντας από τα πιο ευάλωτα: Καθαριότητα, Σίτιση, Φύλαξη» – Η περίπτωση του «Άγιου Σάββα»

Ο Σπύρος Βασιλείου είναι Αντιπρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και ένας από τους 58 εργαζομενους που πρόκειται να απολυθούν από την καθαριότητα, αν προχωρήσει η απόφαση της διοίκησης για ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο. Απόφαση που όπως είναι λογικό, θα αυξήσει το κόστος για το νοσοκομείο την ίδια ωρα που εργαζόμενοι/ες με 15 και 20 χρόνια προϋπηρεσία θα βρεθούν θα βρεθούν στην ανεργία. «Ξεκινάνε κομμάτι-κομμάτι και σε κάθε τι που κάνεις συνάντηση είτε με το υπουργείο είτε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η μόνιμη απάντησή τους είναι ότι "ωραία, έχουμε ελλείψεις, το παραδεχόμαστε, θα μπει εταιρεία". Ούτε να παραμείνει ο κόσμος, αλλά ούτε να γίνουν προσλήψεις» τονίζει, μιλώντας στο ΤPP. 

«Kι εγώ συμβασιούχος είμαι ορισμένου χρόνου. Βέβαια είμαι στο νοσοκομείο περίπου 20 χρόνια» τόνισε αρχικά, μιλώντας στο TPP, ο Σπύρος Βασιλείου. «58 εργαζόμενοι λοιπόν, ενημερώθηκαν ότι από τις 9 Φλεβάρη αναλαμβάνει εργολαβική εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι προηγήθηκε διαγωνισμός, ο οποίος έτρεξε υπογείως, γιατί μέσω του Υπουργείου δόθηκε τρίμηνη παράταση σε όλους τους συμβασιούχους, μέχρι 31 Μαρτίου» ανέφερε στη συνέχεια.

«Η Διοίκηση λοιπόν του νοσοκομείου έτρεξε μέσα στις γιορτές, τη διαδικασία, υπογείως και με ανήθικους τρόπους. Φτιάχνοντας δηλαδή ένα έγγραφο, που έλεγε ότι 22 απ’ αυτούς τους 58 είναι με χρόνια προβλήματα υγείας και κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας. Για να αποδείξει δηλαδή, ότι χρειάζεται καθαριότητα και πρέπει να τρέξει διαγωνισμός. Το ανήθικο του πράγματος, είναι ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο αντικαρκινικό της χώρας, στο οποίο ακόμα και οι ασθενείς είναι κι αυτοί εργαζόμενοι. Δηλαδή τι λέμε; Στους εργοδότες των καρκινοπαθών “απολύστε τους, γιατί κάνουν χρήσεις αναρρωτικών;”».

Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», η ανάθεση σε ιδιώτη αφορά την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού για δύο χρόνια, με δικαίωμα παράτασης ενός ακόμα έτους. Το κόστος φτανει, το 2025 και το 2026, το 1,8 εκατ. ευρώ. «Προφανώς είμαστε πιο φθηνοί, αφού για το κέρδος του εργολάβου γίνονται όλα αυτά» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου. «Αυτό που αναφέρεται είναι ότι αυτοί ας πούμε στοιχίζουν 590 το μήνα. Μιλάμε για 6ημερη εργασία, τη στιγμή που εγώ παίρνω 750 ευρώ για την ίδια εργασία. Εντωμεταξύ μιλάμε και για κακής ποιότητας παροχές καθαρισμού. Και λόγω των υλικών που δίνονται με το σταγονόμετρο, μιλάμε για δικαιώματα τα οποία δεν υπάρχουν στον εργολάβο. Μισθοί οι οποίοι είναι πείνας και απλά να πλουτίζει ο εργολάβος».

https://thepressproject.gr/idiotikopoioun-ta-nosokomeia-kommati-kommati-xekinontas-apo-ta-pio-evalota-kathariotita-sitisi-fylaxi-i-periptosi-tou-agiou-savva/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου