Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς. Προβολή της ταινίας Ο Γατόπαρδος του Λουκίνο Βισκόντι

 

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ALAIN DELON

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 8.30 ΜΜ.

CINEPLEX ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ Ο ΓΑΤΟΠΑΡΔΟΣ

ΤΟΥ ΛΟΥΚΙΝΟ ΒΙΣΚΟΝΤΙ

Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι

Πρωταγωνιστούν: Μπαρτ Λάνκαστερ, Αλέν Ντελόν, Κλαούντια Καρντινάλε, Πάολο Στόπα

«Ο Γατόπαρδος» για έναν νεαρό λάτρη του κινηματογράφου είναι μία αποκάλυψη σαν το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, για έναν νέο που θέλει να ανακαλύψει τη λογοτεχνία.

Η εμβληματική ταινία «Ο Γατόπαρδος» που γύρισε το 1963 ο «κόκκινος Βαρώνος», ο γαλαζοαίματος κομμουνιστής Λουκίνο Βισκόντι βρίσκεται σχεδόν πάντα ανάμεσα στις δέκα είκοσι καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και είναι βασισμένη στο ομώνυμο εξαιρετικό μυθιστόρημα του Σικελού συγγραφέα Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα.

Η ιστορία, που βασίζεται σε υπαρκτά πρόσωπα και καταστάσεις, μας ταξιδεύει στη Σικελία του 1860, όταν ο Γκαριμπάλντι πολεμά για να ενώσει το νησί με την Ιταλία και η αριστοκρατία νιώθει την απειλή για την εξουσία της. Ο Δον Φαμπρίτσιο(Μπαρτ Λάνκαστερ) βλέπει στωικά την επερχόμενη αλλαγή, ενώ ο αριβίστας ανιψιός του Τανγκρέτι (Αλέν Ντελόν) βλέπει την επανάσταση ως μια ευκαιρία να αναρριχηθεί στη νέα τάξη πραγμάτων. Την ώρα που η Ιταλία προσπαθεί να διώξει από πάνω της την αυστριακή κατοχή και να γίνει ενιαίο κράτος, ο κόσμος ζει συγκλονιστικές στιγμές, ο λαός θέλει να αποτινάξει από πάνω του τους τσιφλικάδες και η άρχουσα τάξη αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να μη χάσει τα προνόμιά της.

Ο Γκαριμπάλντι θα κατακτήσει τη Σικελία, οι αριστοκράτες θα υποχωρήσουν για να εμφανιστεί στο προσκήνιο η ανερχόμενη μεσαία τάξη εμπόρων, αστών, πολιτικών για να κολλήσει στη νέα τάξη πραγμάτων και όταν έρθει η ώρα να αναλάβει την εξουσία. Για τον Τανγκρέτι το επόμενο βήμα είναι και η κατάκτηση της καρδιάς της κόρης του διεφθαρμένου και νεόπλουτου δημάρχου Καλότζερο Σεντάρα (Πάολο Στόπα), της ωραιότατης Αντζέλικα (Κλαούντια Καρντινάλε).

Ο Βισκόντι με μαεστρία ξεδιπλώνει στη μεγάλη οθόνη την πάλη των τάξεων, ενώ ταυτόχρονα «ζωγραφίζει» μια διαχρονική τοιχογραφία χαρακτήρων.

ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου