Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Άλλος ένας νεκρός μετανάστης σε αστυνομικό τμήμα

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Περίεργη αυτοκτονία (;) 29χρονου από το Μπανγκλαντές στο Α.Τ. Ομονοίας. ● Βρέθηκε απαγχονισμένος με «θηλιά» το πουκάμισό του σε κρατητήριο χωρίς κάμερες, παρουσία άλλων 11 κρατουμένων, μιάμιση ώρα μετά τη σύλληψή του για φθορά σε περιπολικό. ● «Να γίνει έρευνα από ανεξάρτητη δικαστική αρχή. Καμιά ανοχή στον ρατσισμό και στην αστυνομική βία» ζητά η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα μέσω δηλώσεων του δημοτικού συμβούλου Κώστα Παπαδάκη στην «Εφ.Συν.».

Τον έλεγαν Μία Χαριζούλ, ήταν 29 ετών από το Μπανγκλαντές και χθες, αφού αυτοκτόνησε (;) στο Α.Τ. Ομονοίας, προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των νεκρών στα αστυνομικά τμήματα της χώρας. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε να έχει βάλει τέλος στη ζωή του χρησιμοποιώντας το πουκάμισό του ως «θηλιά» προκαλούν πολύ περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις κι όλα αυτά μιάμιση ώρα αφότου συνελήφθη επειδή προξένησε φθορές σε περιπολικό. Πρόκειται για τον δεύτερο μετανάστη που χάνει τη ζωή του σε αστυνομικό τμήμα μέσα σε 10 μέρες και πάλι σε χώρο κρατητηρίων όπου δεν υπήρχαν κάμερες! Προηγήθηκε ο θάνατος του Μοχάμεντ Καμράν στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα για τον οποίο η οικογένειά του και η Πακιστανική Κοινότητα καταγγέλλουν βασανισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στο κρατητήριο του Α.Τ. Ομονοίας υπήρχαν άλλα 11 άτομα μαζί με τον 29χρονο από το Μπανγκλαντές, οπότε είναι εύλογη η απορία πώς κανένας από τους συγκρατουμένους του δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό και δεν κάλεσε σε βοήθεια. Ακόμα περισσότερα ερωτήματα προξενεί το ότι συνελήφθη στις 3 τα ξημερώματα και ξαφνικά στις 4.30 αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του και μάλιστα σε κοινή θέα. Οπως ανακοίνωσε η ΓΑΔΑ, για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή και σχηματίζεται δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ στον χώρο κλήθηκε ιατροδικαστής και συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Για το περιστατικό ζήτησε ενημέρωση ο πρέσβης του Μπανγκλαντές, όπως και ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας (Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα), Κώστας Παπαδάκης. Οπως τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Παπαδάκης, προκαλεί πάρα πολλά ερωτήματα το ότι ο 29χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος εν μέσω άλλων 11 κρατουμένων και αυτό δεν μπόρεσε να γίνει αντιληπτό και να αποτραπεί. Μετά τον δεύτερο θάνατο κρατούμενου και μάλιστα μετανάστη μέσα σε αστυνομικό τμήμα, η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα ζητά να μπει τέλος στα «αστυνομικά βασανιστήρια» και να υπάρξει κινητοποίηση και απονομή δικαιοσύνης για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. «Ζητάμε να υπάρξει έρευνα όχι από το ίδιο το αστυνομικό τμήμα αλλά από ανεξάρτητη δικαστική αρχή σχετικά με τα αίτια αυτού του θανάτου. Να αναζητηθούν, να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Καμία ανοχή στον ρατσισμό και στην αστυνομική βία» προσέθεσε ο Κ. Παπαδάκης.

Αντιδράσεις από την Αριστερά

Άμεσα αντανακλαστικά έδειξαν κόμματα της Αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η Νέα Αριστερά. Οπως τονίζει μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας: «Οι θάνατοι αυτοί αναδεικνύουν μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς και τους μηχανισμούς της αστυνομίας. Απαιτούμε άμεσες και διαφανείς έρευνες για τις συνθήκες των θανάτων αυτών, καθώς και για τις πρακτικές που εφαρμόζονται εντός των αστυνομικών τμημάτων. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι παρόμοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των κρατουμένων».

Η δε Νέα Αριστερά εγκαλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τη μη απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή της Δημήτρη Τζανακόπουλο σχετικά με τον θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός με σημάδια βασανισμού στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα. Η οργάνωση ΚΕΕΡΦΑ, από την πλευρά της, αναρωτιέται ρητορικά: «Για έναν σπασμένο καθρέφτη χάνεται μία ζωή αν βρεθείς σε αστυνομικό τμήμα λοιπόν;», ρωτώντας πώς είναι δυνατόν να χάνονται τόσο εύκολα ζωές μέσα σε αστυνομικά τμήματα και ζητώντας ξανά να χυθεί άπλετο φως τόσο στην υπόθεση του θανάτου του 29χρονου όπως και του 37χρονου στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα πριν από μερικές μέρες. Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε συλλαλητήριο στην πλατεία Βικτωρίας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου (2.30 μ.μ.), απαιτώντας να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Μοχάμεντ Καμράν και δικαιοσύνη για τον Μία Χαριζούλ.

Θάνατοι στα ίδια και τα ίδια Α.Τ.

3 Αυγούστου 2016: Ο Αλβανός μετανάστης Πελούμπ Μαρνικολάι, που πρόσφατα είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, βρέθηκε στο Α.Τ. Πατησίων για να δηλώσει την παρουσία του. Τα ίχνη του χάθηκαν, με την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει λόγο για αυτοκτονία (βούτηξε από το παράθυρο) όταν ενημερώθηκε ότι εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα για άλλη υπόθεση και την οικογένειά του αλλά και την αλβανική πρεσβεία να ζητούν εξηγήσεις.

8 Φεβρουαρίου 2019: Ο Νιγηριανός μικροπωλητής Εμπουκά Μαμάν Σούμπεκ εντοπίζεται νεκρός στο Α.Τ. Ομονοίας. Ο θάνατός του αποδίδεται σε ισχαιμικό επεισόδιο και χρήση ναρκωτικών, με την οικογένειά του να ζητά να διαλευκανθεί η υπόθεση και να ακολουθούν συγκεντρώσεις και επεισόδια έξω από το Α.Τ. Ομονοίας.

11 Οκτωβρίου 2021: Τουρίστας 32 ετών από τη Δανία βάζει τέλος στη ζωή του στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Είχε κατηγορηθεί για κακοποίηση της συντρόφου του επίσης από τη Δανία.

https://www.efsyn.gr/ellada/astynomiko/448374_allos-enas-nekros-metanastis-se-astynomiko-tmima

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Το «αμαρτωλό» και «ένοχο» Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου