Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Αναγκαστικές μεταγραφές μαθητών και αλλαγή σχολείου!

 Αναγκαστικές μεταγραφές και μάλιστα λίγο πριν τις πανελλήνιες στους μαθητές του 3ου λυκείου Μυτιλήνης, μετά το πρωτοφανές κύμα συμπτύξεων σε όλη τη χώρα,  που υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο. Συγκεκριμένα, με το «έτσι θέλω» καταργήθηκε η θεωρητική κατεύθυνση του σχολείου εξαναγκάζοντας τους 9 μαθητές του τμήματος να κάνουν μεταγραφή σε άλλο σχολείο σε μια περίοδο, όπου θα έπρεπε να είναι απερίσπαστοι για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ stonisi.gr φέρνει στο φως ο δικηγόρος Στρατής Πέτρου, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση μαθητών και γονέων του σχολείου. Στη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Θράσο Αβραάμ, ο κ. Πέτρου περιέγραψε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη», καθώς μαθητές του τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού έχουν αφεθεί χωρίς διδασκαλία, λίγους μήνες πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ και δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του δικηγόρου.

Σοβαρές καταγγελίες για το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης

Σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης φέρνει στο φως ο δικηγόρος Στρατής Πέτρου, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση μαθητών και γονέων του σχολείου. Στη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Θράσο Αβραάμ, ο κ. Πέτρου περιέγραψε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη», καθώς μαθητές του τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού έχουν αφεθεί χωρίς διδασκαλία, λίγους μήνες πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, μετά από μερικές εβδομάδες κανονικής λειτουργίας, το σχολείο ανακοίνωσε ξαφνικά ότι τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού θα διακοπούν λόγω μικρού αριθμού μαθητών – μόλις 9, έναντι του ορίου των 13 που απαιτείται βάσει υπουργικής απόφασης. Αυτό οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις από γονείς και μαθητές, καθώς θεωρούν ότι η απόφαση είναι αυθαίρετη και τους αδικεί.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»: Καταγγελία για άνιση μεταχείριση

Ο κ. Πέτρου τόνισε πως η απόφαση αυτή παραβιάζει το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, καθώς σε άλλα σχολεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης, λειτουργούν τμήματα με λιγότερους από 9 μαθητές. Η κατάσταση αυτή, όπως δήλωσε, γεννά σοβαρά ερωτήματα για τη δικαιοσύνη και την ομοιομορφία στην εφαρμογή των κανονισμών από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο δικηγόρος κατηγόρησε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου για «διακριτική μεταχείριση» των μαθητών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την παιδαγωγική λογική πίσω από την απόφαση. Επιπλέον, κατήγγειλε ότι οι εκπαιδευτικοί αρνούνται να μπουν στις τάξεις των μαθητών με βάση «προφορικές εντολές», χωρίς να υπάρχει επίσημη απόφαση ή έγγραφο.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών και νομικές κινήσεις

Οι μαθητές, που βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση της σχολικής τους ζωής, καθώς προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση αβεβαιότητας. Η ψυχική τους υγεία, όπως αναφέρει ο κ. Πέτρου, έχει επηρεαστεί σοβαρά, ενώ οι γονείς ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διακοπή των μαθημάτων στην ακαδημαϊκή τους απόδοση.

Η πλευρά των μαθητών και των γονέων έχει ήδη αποστείλει εξώδικο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας την άμεση επαναφορά των μαθημάτων. «Δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση», δήλωσε ο δικηγόρος, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η κατάσταση, θα προχωρήσουν σε δικαστικές ενέργειες.

Ένα πολιτικό ζήτημα με εκπαιδευτικές και κοινωνικές διαστάσεις

Ο κ. Πέτρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολιτική διάσταση του θέματος, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «αδιανόητη» για μια ευρωπαϊκή χώρα το 2024. «Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν παιδιά που δεν κάνουν μάθημα επειδή κάποιοι αποφάσισαν αυθαίρετα να μην λειτουργήσει το τμήμα τους;», διερωτήθηκε ο δικηγόρος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο σχολείο, αλλά την ευρύτερη εκπαιδευτική πολιτική του κράτους.

Καθώς το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, οι γονείς, οι μαθητές και ο κ. Πέτρου βρίσκονται σε αναμονή της αντίδρασης των αρμόδιων αρχών, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει άμεση λύση και αποκατάσταση της ομαλότητας στη σχολική κοινότητα.

Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=8k5ol4dWJ-s&t=173s

https://www.stonisi.gr/post/81411

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου