Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Βοιωτίας, για την έγκριση όλων των τμημάτων των σχολείων, την Τετάρτη 18/9, 1μ.μ. στη ΔΔΕ Βοιωτίας

 ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Η ΕΛΜΕ Βοιωτίας καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 1μμ στη ΔΔΕ Βοιωτίας στη Λιβαδειά με αίτημα την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία.

Η λογική κόστους-οφέλους που διέπει εδώ και χρόνια το Υπουργείο Παιδείας, στέλνει πάλι στον Προκρούστη τμήματα Προσανατολισμού των ΓΕΛ και τμήματα/ειδικότητες των ΕΠΑΛ που αυθαίρετα χαρακτηρίζονται ως «ολιγομελή».

Η απόφαση για απόρριψη των ολιγομελών τμημάτων είναι μία βαθιά αντιπαιδαγωγική επιλογή του Υπουργείου Παιδείας ενταγμένη στην κυβερνητική πολιτική του «εξορθολογισμού» που υπονομεύει με απόλυτο τρόπο την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων, που περιορίζει το δικαίωμα των μαθητριών και μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο στο οποίο υπάγονται και να μην μετακινούνται, ενώ την ίδια ώρα διαμορφώνει μια εξαιρετικά αρνητική πραγματικότητα για τα εργασιακά δικαιώματα πολλών εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα από τα σχολεία της Βοιωτίας δεν εγκρίθηκαν:

Από το 3ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Θήβας 2 τμήματα Γ τάξης, τα τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών και Θετικών Επιστημών και Σπουδών Υγείας.

Από το Ημερήσιο Λύκειο και Λυκειακές τάξεις Δομβραίνας Β τάξη: τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Από το Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Αγίου Γεωργίου Β Τάξη: το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Από το Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Βαγίων Β Τάξη: το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Από το Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Δαύλειας 2 τμήματα, Γ Τάξη: το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών και Β Τάξη: το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Από το Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Καπαρελλίου 2 τμήματα, Γ τάξη: τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών και Β τάξη: τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Από το ΕΠΑΛ Θήβας Β τάξη: τομέας Γεωπονίας Τροφίμων και περιβάλλοντος.

Από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Αλιάρτου 3 τμήματα, Β τάξη: τομέας Μηχανολογίας, Β τάξη: τομέας Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας, Γ τάξη: τομέας Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής.

Απαιτούμε να εγκριθούν όλα τα τμήματα. Το Υπουργείο με αδίστακτο τρόπο εξαναγκάζει τους μαθητές σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος βάζοντας τη σφραγίδα του για μία ακόμη φορά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζει για την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Οι μαθητές μας δεν είναι αριθμοί.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

«Δεν πάει άλλο!» - Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας Δευτέρα 16/9

Εκπαιδευτικά σωματεία, Σύλλογοι γονέων και Συντονιστικές Επιτροπές μαθητών καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Παιδείας την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Με ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Γονέων Περιστερίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού καλούν σε συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Παιδείας.

Αφορμή αποτελούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων που θα συμβούν και στα σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών.

Η ανακοίνωση

«Στις 12/9/24 μια μέρα μετά τον αγιασμό, οι γονείς του 2ου Λυκείου Αγίων Αναργύρων - Καματερού και του  11ου Λυκείου Περιστερίου ενημερώθηκαν για τις εξής εξελίξεις:

  • Στο 2ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων Καματερού στη Γ Λυκείου - Θεωρητική Κατεύθυνση θα κλείσει το τμήμα και θα μεταφερθεί στο 11ο Λύκειο Περιστερίου

  • Στο 11ο Λύκειο Περιστερίου  στη Β Λυκείου θεωρητική κατεύθυνση θα κλείσει το τμήμα και θα μεταφερθεί στο 2ο Λύκειο Περιστερίου

  • Στο 11ο Λύκειο Περιστερίου η Γ Λυκείου θετική κατεύθυνση θα κλείσει το τμήμα  και θα μεταφερθεί στο 2ο Λύκειο Αγίων Ανάργυρων – Καματερού 

Σήμερα στις 13/9/24 γονείς από το 2ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων και Γονείς από το 11ο Λύκειο Περιστερίου, και από άλλα Λύκεια του Περιστερίου πραγματοποίησαν παράσταση Διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Β Βάθμιας Εκπαίδευσης, απαιτώντας να παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση.

Η διευθύντρια Β Βάθμιας αποκάλυψε στους γονείς ότι έχει ζητήσει την εξαίρεση των συγκεκριμένων σχολείων από την κατάργηση των κατευθύνσεων, ούτως ώστε οι μαθητές να φοιτήσουν στα σχολεία τους και να μην αναγκαστούν να αλλάξουν Δήμο για να πάνε στο σχολείο.

Οι γονείς των εν λόγω Λυκείων αποφάσισαν την Δευτέρα στις 9:00πμ να προβούν σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να απαιτήσουν να παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση.

Οι Ενώσεις Γονέων Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Περιστερίου στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και καλούμε όλους τους γονείς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στους γονείς των  σχολείων τα οποία συγχωνεύτηκαν τα τμήματα να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής, ώστε να απαιτήσουμε από κοινού να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις.

Δεν πάει άλλο!!!

Δεν μπορείτε να παίζεται άλλο με τα παιδιά μας !!

Δεν θα ανεχτούμε την μετακίνηση των μαθητών από το ένα σχολείο στο άλλο!!

Να παρθούν τώρα πίσω οι συγχωνεύσεις!!

Πρόσληψη όλου του αναγκαίου Διδακτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών. Τώρα!!

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/9/24 ΣΤΙΣ 9:00πμ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΤΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»


Στέλνουν μαθητές Γ’ Λυκείου από τους Αγ. Αναργύρους στο Περιστέρι!

Την κατάργηση της «θεωρητικής» κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου, με αποτέλεσμα να στέλνονται μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες φέτος σε άλλα σχολεία, σε άλλον δήμο και συγκεκριμένα στο Περιστέρι, καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γενικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων με ανακοίνωσή του.

Σε κατάληψη βρισκεται το 2ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων, με μαθητές να διαμαρτύρονται για την εξωφρενική απόφαση να καταργηθεί εντελώς η θεωρητική κατεύθυνση στη Γ Λυκείου, που είχε ως αποτέλεσμα 8 μαθητές του σχολείου, να μετφέρονται για να συνεχίσουν στο 11ο Λύκειο Περιστερίου.

Την εξωφρενική αυτή απόφαση καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γενικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων με ανακοίνωσή του.

«Η αθλιότητα του υπουργείου Παιδείας και των κατά τόπους Διευθυντών Εκπαίδευσης δεν έχει όρια!», τονίζει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Κύριοι, σας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να αλλάζουν δήμο τα παιδιά μας για να τελειώσουν το Λύκειο το 2024! Να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον σ’ αυτή την κρίσιμη φάση της ζωής τους! Δεν θα επιτρέψουμε να μας γυρίσετε πίσω στην εποχή των παππούδων μας! Δεν θα επιστρέψουμε να βάλετε λουκέτο στο σχολείο μας!».

Επισημαίνουν ότι «με τους αγώνες μας χτίστηκε αυτό το σχολείο, με τους αγώνες μας θα παραμείνει ανοιχτό», και ξεκαθαρίζουν: «Τα παιδιά μας θα τελειώσουν το σχολείο στο Λύκειο της γειτονιάς τους, μαζί με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους!».

«Να είστε προετοιμασμένοι εκεί στα άνετα γραφεία σας εσείς που παίζετε με τις ζωές των παιδιών μας λες και είναι αριθμοί ότι θα αντιμετωπίσετε την οργή μας! Έρχεται…», υπογραμμίζουν στο τέλος.


Α ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Προκηρύσσουμε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας την Δευτέρα 16/09 από 09:00 έως 12:00, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι των σχολείων της περιοχής μας να συμμετέχουν στην μαθητική κινητοποίηση στις 10:00 στο Υπουργείο Παιδείας.

Σημ: Σε επισύναψη και σχετική ανακοίνωση/κάλεσμα των Συντονιστικών Επιτροπών των Μαθητών σχολείων της Δυτικής Αθήνας

Το ΔΣ


Β ΄ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΗΡΥΞΗ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το Δ.Σ της Β΄Ε.Λ.Μ.Ε Δυτικής Αττικής αποφάσισε την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας 08.00-11.00 τη Δευτέρα 16.09.2024, για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση που οργάνωσαν οι μαθητές/τριες της Δυτικής Αθήνας στο Υπουργείο Παιδείας στις 10.00 πμ. κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων.

Παρακαλούμε για την κήρυξη από μέρους σας τρίωρης στάσης εργασίας 11.00 – 14.00, συμπληρωματικά με τη δική μας, προκειμένου να καλυφθεί όλο το ωράριο και να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι/ισσές μας.

https://drepani.gr/ekpaideusi/item/25634-den-paei-allo-panekpaideftiki-kinitopoiisi-sto-ypourgeio-paideias-deftera-16-9

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Εκπαιδευτικός Καιάδας: Διώχνουν μαθητή με αυτισμό από ΕΠΑΛ λόγω κατάργησης τμήματος!

Άκρως ρατσιστική η εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΑΙΘΑ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στον Καιάδα ρίχνουν  μαθητή της Γ’ Λυκείου με αυτισμό εκδιώκοντάς τον από το ΕΠΑΛ Μεσολογγίου λόγω των συγχωνεύσεων και της κατάργησης τμημάτων σε διάφορα σχολεία της χώρας, στις οποίες προχωρά το Υπουργείο Παιδείας.

Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου, το τμήμα πληροφορικής του ΕΠΑΛ θα κλείσει λόγω μικρού αριθμού μαθητών.

Αυτό είναι το τμήμα που παρακολουθεί ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου που έχει αυτισμό και είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας. Ως εκ τούτου, το παιδί είναι αναγκασμένο στην τελευταία του σχολική χρονιά να αλλάξει σχολείο καθώς κλείνει το τμήμα πληροφορικής στο σχολείο που φοιτούσε μέχρι πέρσι.

Το πρόβλημα όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς δεν αφορά μόνο την επίπτωση που θα έχει η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στην ψυχαγωγία του αλλά και το γεγονός πως θα πρέπει να… μεταναστεύσει.

Ο λόγος είναι πως θα πρέπει να εγγραφεί στο αντίστοιχο τμήμα που λειτουργεί στο Αγρίνιο, ή στη Ναύπακτο. Ακόμα χειρότερο είναι το σενάριο πως ίσως να επιστρέψει στη Β’ Λυκείου και να αλλάξει μαθησιακό αντικείμενο, όπου του πρότεινε το σχολείο του.

Ο μαθητής καλείται είτε να αλλάξει σχολείο και να πάει στο Αγρίνιο ή τη Ναύπακτο, είτε να επαναλάβει την τάξη αλλάζοντας εκπαιδευτικό αντικείμενο, όπως προτάθηκε από το σχολείο.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τόσο την έντονη αντίδραση της οικογένειας και των συμμαθητών του μαθητή αλλά και σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

Μάλιστα τονίζουν ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στη μαθησιακή πορεία του παιδιού, αλλά και στην ψυχολογία του, ενώ η ανάγκη να «μεταναστεύσει» για να συνεχίσει τις σπουδές του αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο.

Ο καθηγητής του ΕΠΑΛ Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει:

Ζητείται για τον Άγγελο ΑΝΘΡΩΠΙΑ!

Ορθά μέχρι χθες επικροτούσαμε πανηγυρίζοντας τις συγκινητικές προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Η μία όψη του νομίσματος…

Η άλλη όψη, η ανάλγητη, εξελίσσεται αυτές τις μέρες στο Μεσολόγγι. Σ’ ένα από τα πολλά τμήματα που κλείνει πανελληνίως το ΥΠΕΠΘ στα ΕΠΑΛ λόγω μικρού αριθμού μαθητών, είναι και αυτό της Γ Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Μεσολογγίου.

Μόνο που σε αυτό το τμήμα φοιτά μια ιδιαίτερη περίπτωση μαθητή ο Άγγελος. Ο εν λόγω μαθητής ανήκει στην κατηγορία των Ανθρώπων Με Αναπηρία, ήτοι στο φάσμα του Αυτισμού με 67%. Επιπλέον είναι μέλος μονογονεϊκης οικογένειας (ο πατέρας του δεν βρίσκεται στη ζωή), ενώ και η αδερφή του έχει Βαριά Νοητική Υστέρηση σε ποσοστό 85%.

Σε μια καλώς ευνοούμενη πολιτεία που στοιχειωδώς παρέχει ανθρωπιστική παιδεία, θα έπρεπε το τμήμα αυτό να λειτουργήσει ακόμη και ΜΟΝΟ με τον Άγγελο!

Δυστυχώς όμως ισχύει το αντίθετο. Αν εφαρμοστεί η απόφαση, τότε ο Άγγελος αντί να επιβραβευθεί για την αξιέπαινη προσπάθεια που τον έφερε στη Γ Λυκείου, ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ!

Γιατί αφού δεν μπορεί να μετακινηθεί στο Αγρίνιο ή στην Ναύπακτο για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του - κάτι που δεν το επιτρέπει άλλωστε η μητέρα του - θα πρέπει να επαναλάβει την Β τάξη που πέρυσι επιτυχώς ολοκλήρωσε σε άλλο τομέα.

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Μεσολογγίου.

Λάβαμε ομόφωνες αποφάσεις ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ της μη έγκρισης λειτουργίας του τμήματος της Γ Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Μεσολογγίου για φέτος. Δυστυχώς όμως έως σήμερα οι αρμόδιοι κωφεύουν.

Καταθέτω ΥΣΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ

Προς κάθε Ευαίσθητο Άνθρωπο και Συνάνθρωπο.

Ιδίως προς εκείνους που κατέχουν αιρετές υπεύθυνες θέσεις ή ασκούν λειτούργημα. 

Ασκείστε ΤΩΡΑ τη μέγιστη επιρροή σας.

Στηρίξτε έμπρακτα τη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ του Άγγελου.

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ δεν είναι μόνο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ και ΑΡΙΘΜΟΙ!

Με την ελπίδα πως ως πολιτεία και κοινωνία δεν έχουμε πιάσει τόσο πάτο…

Ζητείται για τον Άγγελο ΑΝΘΡΩΠΙΑ!

Το «ραβασάκι» που έβγαλε στη σέντρα το υπουργείο

Σχολεία: Συνεχίζονται οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις για τις μαζικές συγχωνεύσεις

Αννα Ανδριτσάκη

Το έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης που αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις για την εξοικονόμηση προσωπικού. ● Γονείς συνεχίζουν τις καταλήψεις, αρνούνται να πάνε τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία, σύλλογοι κάνουν ασφαλιστικά μέτρα, μαθητές δεν μπαίνουν στην τάξη. ● Σε αδιέξοδο οι εκπαιδευτικοί.

Το «ραβασάκι» που έβγαλε στη σέντρα το υπουργείο

Καταγγελία της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης - Κινητοποίησεις των ΕΛΜΕ την Παρασκευή 13/9 & τη Δευτέρα 16/9.

 Η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζωή Βαζούρα, που κάλεσε εκπαιδευτικούς να δώσουν εξηγήσεις, γιατί έκαναν απεργία – αποχή από τους μέντορες συντονιστές!

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ σοβαρές είναι και οι ευθύνες του Διευθυντή του σχολείου, που κατήγγειλε τους συναδέλφους, γιατί ακολούθησαν το κάλεσμα της ΕΛΜΕ τους να απέχουν από τις συγκεκριμένες διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε κινητοποίηση των ΕΛΜΕ την Παρασκευή 13/9 στις 2μμ στην Περιφερειακή Διεύθυνση. Η Ε΄ ΕΛΜΕ καλεί και στην παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 16/9 στις 14.00 (κηρύσσει μονόωρες και δίωρες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή των μελών του). 

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Καμία δίωξη στους συναδέλφους της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται ενάντια στην κατηγοριοποίηση και αποδόμηση του δημόσιου σχολείου

Η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσει!

Το δικαίωμά μας στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας

Όλοι στις κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ Παρασκευή 13/9, 2μμ στην ΠΔΕ Δευτέρα 16/9, 2μμ στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Οι απειλές και η προσπάθεια εκφοβισμού των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών από τη διοίκηση και το Υπουργείο συνεχίζονται. Για να εφαρμόσουν την αντιεκπαιδευτική τους πολιτική και επειδή τέσσερα χρόνια τώρα δεν κατάφεραν να επιβάλουν την αξιολόγηση, καταφεύγουν σε απαράδεκτες αυταρχικές ενέργειες. Τους απαντάμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε! Δε γινόμαστε συνένοχοι στην αποδόμηση του δημόσιου σχολείου, στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και στο τσάκισμα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών!

Καταγγέλλουμε τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζωή Βαζούρα, που κάλεσε εκπαιδευτικούς να δώσουν εξηγήσεις, γιατί έκαναν απεργία – αποχή από τους μέντορες συντονιστές! Η απαράδεκτη ενέργειά της είναι ενταγμένη στα σχέδια του ΥΠΑΙΘΑ για ποινικοποίηση των αγώνων του κλάδου με δικαστικές προσφυγές κατά της απεργίας αποχής και τώρα διοικητικές διώξεις εκπαιδευτικών. Δεν είναι καθόλου τυχαία η περίοδος που γίνονται, με σκοπό να ανακόψουν με αυταρχικές πρακτικές τις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου που εκδηλώνονται με τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ σε όλη τη χώρα.

Σοβαρές είναι και οι ευθύνες του Διευθυντή του σχολείου, που κατήγγειλε τους συναδέλφους, γιατί ακολούθησαν το κάλεσμα της ΕΛΜΕ τους να απέχουν από τις συγκεκριμένες διαδικασίες. Η στάση του είναι καταδικαστέα από όλους τους εκπαιδευτικούς, γιατί οι συνάδελφοι ακολούθησαν τις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου και του σωματείου τους, εναντίον του οποίου στρέφεται με τη συμπεριφορά του.

Η στάση των εκπαιδευτικών απέναντι στην πολιτική του Υπουργείου και συγκεκριμένα στον ορισμό μέντορα και συντονιστή εντάσσεται στον αγώνα του κλάδου, της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ ενάντια στις επιλογές και τα μέτρα του υπουργείου παιδείας για ένα σχολείο με σκληρά ταξικά πλαίσια εξετάσεων (τράπεζα θεμάτων, Ε.Β.Ε. Εθνικό Απολυτήριο, κ.ά.) για λίγους και όχι για όλα τα παιδιά.

Οι μέντορες και οι συντονιστές είναι πλευρά της διαδικασίας της αξιολόγησης με την οποία το ΥΠΑΙΘΑ και η κυβέρνηση επιδιώκουν, εκφοβίζοντας τους εκπαιδευτικούς, να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή τους στα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια. Απορρίπτουμε τους μέντορες και συντονιστές, που συνδέονται με την αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των νεοδιόριστων συναδέλφων μας, τους οποίους και εκβιάζουν για να συναινέσουν στην εφαρμογή της αξιολόγησης, αντί της αυτοδίκαιης μονιμοποίησής τους με τη συμπλήρωση της διετίας, όπως προβλέπεται και από πρόσφατη δικαστική απόφαση (1510/2024 - Διοικητικό Εφετείου Αθηνών).

Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που κρατάνε όρθια τα σχολεία, παρά τα εμπόδια που βάζει η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης (συγχωνεύσεις, 28άρια τμήματα, ακατάλληλα κτίρια, υποχρηματοδότηση κ.ά.) και συμβάλλουν στην κάλυψη μορφωτικών αναγκών των μαθητών, καθώς και στην υπεράσπιση μορφωτικών δικαιωμάτων τους.

Στηρίζουμε την συλλογική μας απόφαση μέσα από τα σωματεία μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών! Δε θα επιτρέψουμε να διωχθεί κανένας απεργός! Καμία και κανείς μόνη/ος απέναντι στην αυθαιρεσία και την τρομοκρατία του υπουργείου και της διοίκησης!

Θα σταθούμε στο πλάι κάθε συναδέλφου που απειλείται ή διώκεται, θα αξιοποιήσουμε κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο, σε περίπτωση που επιχειρήσουν να πλήξουν έστω και στο ελάχιστο απεργούς συναδέλφισσες/ ους!

Δηλώνουμε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι συνεχίζουμε μαχητικά και αποφασιστικά να υπερασπίζουμε το δημόσιο σχολείο! Η δική μας δύναμη και τα δικά μας όπλα είναι ο ανυποχώρητος αγώνας, η αλληλεγγύη και η συσπείρωση στα σωματεία μας. Θα στηρίξουμε τους/τις συναδέλφους/σσες με όλες μας τις δυνάμεις! Για το δικαίωμα στην απεργία έχουν δοθεί αιματηροί αγώνες από τον 19ο αιώνα και δεν είναι δυνατό να το εκχωρήσουμε υποχωρώντας στην τρομοκρατία και τις απειλές οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των ΕΛΜΕ την Παρασκευή 13/9 στις 2μμ στην Περιφερειακή Διεύθυνση. Να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 16/9 στις 14.00 (κηρύσσουμε μονόωρες και δίωρες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή των συναδέλφων).

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 16/9. Όλες τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ σε όλη τη χώρα να βγάλουν ψηφίσματα στήριξης.

Καλούμε την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να βγάλουν ανακοινώσεις στήριξης και να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία της Δευτέρας 16/9.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                  Η Γραμματέας

Χρήστος Ζαγανίδης                     Σοφία Στεφανίδου

«Άνθρακες ο θησαυρός» των αυξήσεων των μισθών στο Δημόσιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

 ΟΛΜΕ

«Άνθρακες ο θησαυρός» των αυξήσεων των μισθών στο Δημόσιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

«Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και κατά συνέπεια και των εκπαιδευτικών μόνο απογοήτευση και θυμηδία προκαλούν. Μετά από 15 χρόνια μειώσεων και απωλειών που ξεπερνούν το 45% των αποδοχών μας, η κυβέρνηση υπόσχεται αυξήσεις που φτάνουν μόλις τα 20€ μεικτά (12€ καθαρά) από την άνοιξη του 2025 και 100€ μεικτά μέχρι το 2027! Η πολιτική αυτή κινείται στις ίδιες ράγες της θεσμοποίησης της φτωχοποίησης όπως τη διαμόρφωσε η αύξηση - κοροϊδία των 35-40 ευρώ το μήνα, που παρουσιάστηκε ως αλλαγή της οικονομικής πραγματικότητας που ζει ο/η εκπαιδευτικός.

Η λέξη που πραγματικά που ταιριάζει σε αυτές τις εξαγγελίες είναι ΝΤΡΟΠΗ!

Όλοι/-ες οι εκπαιδευτικοί από το 2009 και μέχρι σήμερα έχουμε χάσει πάνω από 6 (!) μισθούς το χρόνο. Η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή με τους μνημονιακούς νόμους και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους αποτέλεσε ουσιαστικά όχημα βαθιάς φτωχοποίησης  για τον κόσμο της εκπαίδευσης καθώς κόπηκαν μια σειρά επιδόματα, τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας. Υπήρξε υφαρπαγή ουσιαστικά ενός ολόκληρου μισθολογικού κλιμακίου μέσω του «παγώματος» της διετίας 2016-2017, ενώ  εφαρμόστηκαν εξαιρετικά σκληρές πολιτικές φορολόγησης τόσο σε επίπεδο άμεσης όσο και έμμεσης φορολογίας (ΕΝΦΙΑ, Εισφορά 2% υπέρ της ανεργίας). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα αυτά συνεχίζουν να εφαρμόζονται αν και ως οικονομία έχουμε «εξέλθει» (;) από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης.

Ο εισαγωγικός μισθός ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού φτάνει 776 €, πολύ πιο κάτω από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα για 12 μήνες σε αντίθεση με τους 14 στον ιδιωτικό τομέα. Πως μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια ο άνθρωπος αυτός άραγε;

Διαμορφώνεται ουσιαστικά μια θεώρηση -την οποία στηρίζει με τρόπο απόλυτο το αφήγημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας- πως το να ζει δηλαδή ένας/μία εκπαιδευτικός από το μισθό του/της, να μπορεί να πληρώνει το ενοίκιο και το ρεύμα, να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες και να ζει με αξιοπρέπεια ο/η ίδιος/-α και η οικογένεια του/της θεωρείται ένα αίτημα που κινείται πια στη σφαίρα του φαντασιακού. Η επίκληση της δημοσιονομικής ορθότητας απέναντι σε ανθρώπους που ζουν στα όρια της εξαθλίωσης και της απόλυτης φτωχοποίησης υπηρετώντας την εκπαίδευση αποτελεί μια στάση από την οποία απουσιάζει η ενσυναίσθηση και περισσεύει η υποκρισία.

Ως εδώ! Δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό και την κοροϊδία! Οργανώνουμε τον αγώνα για πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.

  • Άμεσες αυξήσεις στους μισθούς.

  • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

  • Πολιτικές πραγματικής στήριξης στο πεδίο της στέγασης και σίτισης για όλους τους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν μακριά από το τόπο κατοικία τους με ευθύνη του κράτους ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια.

  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς του 2% υπέρ ανεργίας.

  • Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η διετία 2016 – 2017 που έχει «παγώσει».

  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  • Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια.

  • Πολιτικές μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων οι οποίες και φτάνουν στα όρια της επιδρομής στα λαϊκά εισοδήματα

  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα κατοχυρώνει εργασιακά δικαιώματα για το σύνολο του κλάδου.

Τώρα είναι ώρα αγώνα και διεκδίκησης για μόρφωση, δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια!»

Μαθητές/τριες πίσω στα σχολεία κι η Εκπαίδευση “στα κάγκελα”

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς κτύπησε, αλλά σε πολλά σχολεία δεν ακούστηκε σαν κάλεσμα στη μάθηση, την κοινωνικοποίηση και την αλληλεγγύη. Ακούστηκε σαν σειρήνα επείγουσας ανάγκης μπροστά στην επίθεση κυβέρνησης και υπουργείου παιδείας στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και στα παιδαγωγικά και εργασιακά των εκπαιδευτικών! Ακούστηκε σαν τη σειρήνα των περιπολικών που απέκλειαν ΔΔΕ και ΠΔΕ πανελλαδικά για να μην αφήσουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να διεκδικήσουν μικρότερα τμήματα, περισσότερους εκπαιδευτικούς και καλύτερα σχολεία!…

Οι εικόνες ντροπής με τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας υπό το άγρυπνο βλέμμα της ΟΠΚΕ και τον αναίτια προσαχθέντα σιδηροδέσμιο συνάδελφο στην Ελευσίνα, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προσγειώνουν απότομα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που από το πρωί της 11/9 επιχειρεί να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς προβλήματα. Όχι, κύριε υπουργέ! Η κατάσταση είναι εκρηκτική και το δημόσιο σχολείο πυριτιδαποθήκη εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησής σας που μας έχει οδηγήσει στον πάτο της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία!

Αγώνας για τα μορφωτικά και τα εργασιακά δικαιώματα!

Τα πάνω από 1600 κομμένα τμήματα μέσα στο καλοκαίρι από τα νηπιαγωγεία ως τα ΕΠΑΛ με μια ήπια αναγωγή ισοδυναμούν με το κλείσιμο 150 περίπου σχολείων. «Εξορθολογισμό» βάφτισαν αυτή τη σφαγή, αλλά το κατάπτυστο έγγραφο της ΠΔΕ Αττικής – το οποίο απαιτεί από τους/τις ΔΔΕ να αναφέρουν πόσο προσωπικό εξοικονομήθηκε (άτομα και ώρες) από τις καταργήσεις – αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Όλο το καλοκαίρι έλεγαν ψέματα, όταν εξωράιζαν την κατάσταση μιλώντας για «λίγα τμήματα» που τα συγχώνευσαν «για παιδαγωγικούς λόγους». Η πολιτική ηγεσία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι εκτεθειμένοι στην ελληνική κοινωνία. Έβαλαν στην προκρούστεια κλίνη τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών για να εξοικονομήσουν πόρους υπακούοντας στην απαίτηση για αιματηρά πλεονάσματα. Οι δημοσιονομικοί κόφτες των μνημονίων είναι ακόμη εδώ!

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τραγική κτηριακή υποδομή των σχολείων με «μερεμέτια» 250 εκ για τα 10.000 περίπου σχολικά κτήρια πανελλαδικά, πράγμα που σημαίνει ότι αντιστοιχεί σε κάθε  κτήριο το… ιλιγγιώδες ποσό των 25.000 ευρώ περίπου. Όμως κι αυτά θα δοθούν μόνο αν βρεθούν ιδιώτες χορηγοί για να υποκαταστήσουν το κράτος στη στοιχειώδη υποχρέωσή του να παρέχει αξιοπρεπή και ασφαλή σχολικά κτήρια στην ελληνική κοινωνία. Και για να το κάνουν αυτό θα προωθήσουν μορφές ΣΔΙΤ, όταν σπαταλούν ασύστολα πολλά δις από τον δημόσιο κορβανά στα ΜΜΕ, σε υπερτιμολογήσεις έργων, σε ημέτερους και σε δήθεν απαραίτητες αμυντικές δαπάνες, ενώ στέλνουν όπλα και άνδρες στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Αγώνας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας!

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών είναι ντροπή! Μετά από 15 χρόνια μειώσεων και απωλειών που ξεπερνούν το 45% των αποδοχών μας, η κυβέρνηση υπόσχεται… αύξηση 12€ καθαρά (20€ μεικτά), όχι τώρα, αλλά την άνοιξη του 2025 και 100€ μεικτά μέχρι τις εκλογές του 2027…

Οι εκπαιδευτικοί από το 2009 μέχρι σήμερα έχουμε χάσει πάνω από 6 μισθούς το χρόνο, όταν κόπηκαν επιδόματα και τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας. Κλάπηκε το ΜΚ του 2016-2017 ενώ επιβλήθηκαν χαράτσια, όπως ΕΝΦΙΑ, ειδική εισφορά αλληλεγγύης κλπ τα οποία, ενώ υποτίθεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, αυτά παραμένουν. Ο εισαγωγικός μισθός του νεοδιόριστου  φτάνει 776€, πολύ πιο χαμηλά από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα για 12 μήνες αντί για 14 στον ιδιωτικό. Για την κυβέρνηση της ΝΔ θεωρείται πολυτέλεια και οδηγεί στην χρεοκοπία της χώρας το να ζει ένας εκπαιδευτικός από το μισθό του, να πληρώνει νοίκι και ρεύμα, τις βασικές του ανάγκες και να ζει αξιοπρεπώς αυτός και η οικογένεια του!

Ως εδώ! Δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό και την κοροϊδία!

Αγώνας για ένα πραγματικά Δημόσιο, Δωρεάν, Δημοκρατικό σχολείο!

Τώρα είναι ώρα αγώνα και διεκδίκησης για μόρφωση, δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια!

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Οργή γονέων για τα χιλιάδες καταργημένα τμήματα

Αννα Ανδριτσάκη

Αγιασμός σήμερα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με τους γονείς να συγκεντρώνονται μαζικά έξω από τις καγκελόπορτες των σχολείων για να απαιτήσουν οι συγχωνεύσεις στο πλαίσιο του παράλογου κυβερνητικού «εξορθολογισμού» να μη συμπαρασύρουν τα παιδιά τους.

Oαγιασμός, σήμερα, στα σχολεία δεν μπορεί να εγγυηθεί μια ευλογημένη χρονιά. Δεν φτάνει το αγίασμα. Ούτε τα λόγια του παπά. Το μεγάλο κύμα των συγχωνεύσεων στα σχολεία της χώρας έχει ξεκινήσει μετρώντας περίπου 1.600 μονάδες ανά την επικράτεια και συνεχίζεται χωρίς καμία εγγύηση για το μέλλον. Σήμερα, σε χιλιάδες σχολεία, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, σύλλογοι γονέων αποφάσισαν να συγκεντρωθούν έξω από τις καγκελόπορτες και να ζητήσουν το κύμα αυτό να μη συμπαρασύρει τα παιδιά τους. Αλλά δεν το πιστεύουν. Η μεγάλη επιχείρηση εκκαθάρισης στα σχολεία με τίτλο «Εξορθολογισμός» ήδη προδιαγράφει:

Στοίβαγμα παιδιών σε τάξεις μεγεθών που εδώ και δεκαετίες έχουν ξεχαστεί Χειρότερες συνθήκες μάθησης και σχολικής επιβίωσης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

«Αποβολή» από το σχολείο που ξέρουν για τα παιδιά που «περισσεύουν»

Κατάργηση τμημάτων ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ, κυρίως στην Αττική, με αποτέλεσμα να μείνει στη μέση η φοίτηση των μαθητών ειδικά σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλο στην περιφέρεια ή είναι πολύ μακριά για τους μαθητές. Υπάρχει ειδικότητα, μάλιστα, η «Συντήρηση Εργων Τέχνης», που εξαφανίζεται από ολόκληρη την περιοχή της Α’ Αθηνών.

Δρομολόγηση -σε περιοχή της Αθήνας- κατάργησης τμημάτων της Β’ Λυκείου που επηρεάζει ακόμα και την κατεύθυνση των μαθητών για τις πανελλαδικές. Απορρίφθηκε η δημιουργία τάξεων με 11-12 μαθητές και αυτομάτως οδηγεί στην κατάργηση και εξ αυτής στην αναγκαστική λύση - ή αλλαγή κατεύθυνσης των μαθητών ή αλλαγή σχολείου.

Ακόμα μία ανασφάλεια για τους εκπαιδευτικούς που θα βρεθούν υπεράριθμοι. Είτε θα μετακινηθούν σε άλλο σχολείο είτε σε άλλη πόλη είτε θα μοιράζονται σε πολλά σχολεία της περιοχής είτε θα αλλάξουν και νησί, αν πρόκειται για σχολεία της νησιωτικής χώρας.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, εφαρμόζει τις γνωστές τακτικές της. Δεν δίνει λογαριασμό, ζητάει τα ρέστα, απειλεί, μοιράζει ασυστόλως ψέματα και εμπαίζει ξεδιάντροπα.

«Μόνο 1.000 είναι τα σχολεία όπου θα γίνουν συγχωνεύσεις», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός το Σάββατο στη ΔΕΘ. «Δεν είναι ούτε 1.600», είπε, χθες, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή. Σαν να πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι υπολογισμών.

«Φασαρία χωρίς υπόσταση» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τους εκπαιδευτικούς που πήραν από νωρίς χαμπάρι τη δουλειά και άρχισαν ν’ αντιδρούν. «Υπερβολικό ακτιβισμό» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας την προ ημερών συγκέντρωση εκπαιδευτικών και γονέων έξω από το υπουργείο Παιδείας και «επιχειρησιακή αντιμετώπιση της αστυνομίας» το ξύλο και τα χημικά που έριξαν τα ΜΑΤ επειδή «υπήρξε μια είσοδος που δεν έπρεπε να γίνει». Παρ’ όλα αυτά, «η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή, δεν χρειάζεται καμία υπερβολή», είπε και μας έστειλε μακριά. Ευτυχώς που μας έπιασε γρήγορα η υφυπουργός. Σε δική της συνέντευξη διεμήνυσε σαφώς ότι οι αντιδράσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις αποφάσεις.

Οι συγχωνεύσεις γίνονται «για να μπορέσουν οι μαθητές να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και την καλύτερη δυνατή παιδεία», τόνισε σε μια από τις αγαπημένες του τηλεοπτικές εκπομπές ο Κυριάκος ο δεύτερος. Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στα αδιανόητα που έχει επιβάλει είναι και η συγχώνευση ολιγομελών, ήτοι 15μελών, τάξεων της Α’ Δημοτικού σε 25μελείς (βλ. Πελοπόννησο), επιβάλλοντας τη μετακίνηση σε άλλα σχολεία όσων παιδιών περισσεύουν! Η δε κ. Μακρή διέγνωσε: «Ο ανταγωνισμός που υπάρχει στους μαθητές δεν αναπτύσσεται στις πολύ μικρές τάξεις όπως θα έπρεπε. Δεν είναι αντιπαιδαγωγικό το μέτρο». Εννοεί των 25μελών που μπορεί να είναι και 27μελή αλλά «όχι παραπάνω». Πάλι καλά, δηλαδή.

«Το δημογραφικό πλήττει και τους μαθητές», είπε -προφανώς- στενοχωρημένη η κ. Μακρή προχθές. Ευτυχώς την παρηγορεί ότι «στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί οι αποστάσεις και οι συγκοινωνίες είναι εύκολες». Οσο για τις περιφέρειες και τις απομακρυσμένες περιοχές, «γίνεται διαφορετική αντιμετώπιση» (;).

Επειδή, όμως, δεν βρέχει αλλά κάποιοι μας φτύνουν, ας αναφέρουμε ενδεικτικά περιπτώσεις συγχωνεύσεων ανά τη χώρα.

Συνολικά 73 σχολεία της Θεσσαλίας, 51 Νηπιαγωγεία και 22 Δημοτικά «για το 2024-2025», όπως σημειώνεται σε όλες τις σχετικές αποφάσεις.

Ακόμα 20 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία (επιπλέον των δεκάδων που έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους) θα κλείσουν στη Δυτική Μακεδονία.

Συνολικά 152 σχολεία στην Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία δεν θα ανοίξουν, σύμφωνα με ΦΕΚ κυβερνητικών αποφάσεων, λόγω έλλειψης μαθητών. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναστέλλεται η λειτουργία 34 σχολείων, εκ των οποίων 21 Νηπιαγωγεία και 13 Δημοτικά, συμπεριλαμβανομένων δύο ειδικών σχολείων.

Στον νομό Αργολίδας, με κατεβασμένα τα ρολά θα παραμείνουν 5 Νηπιαγωγεία, 6 στον νομό Αρκαδίας, 1 στον νομό Κορινθίας, 6 στον νομό Λακωνίας και 3 στον νομό Μεσσηνίας. Αναφορικά με τα Δημοτικά, στην Αργολίδα δεν θα ανοίξει 1, στην Αρκαδία 5 (εκ των οποίων τα 2 ειδικά), στη Λακωνία 4 και στη Μεσσηνία 3.

Αντίστοιχα, στην Κεντρική Μακεδονία, 118 σχολεία θα έχουν «λουκέτο», με την αναστολή λειτουργίας να αφορά 36 Δημοτικά και 82 Νηπιαγωγεία.

Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη κλείνουν 26 μονάδες.

Στην Κρήτη συγχωνεύονται εκατοντάδες Νηπιαγωγεία και ακόμη περισσότερα Δημοτικά, ενώ σχεδιάζονται και για Γυμνάσια-Λύκεια.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Στον νομό Λακωνίας συγχωνεύονται 10 διαφορετικές τάξεις σε 7 σχολεία, δημιουργώντας τεράστια αναστάτωση σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στη Σητεία, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν ήδη προβεί σε πολλές κινητοποιήσεις. Ειδικά για την ενότητα Λασιθίου, καταγγέλλουν πως «κάποιοι διευθυντές εκπαίδευσης έχουν αντιμετωπίσει κατά περίπτωση τα τμήματα και δεν έκαναν υπέρμετρη και αυθαίρετη εφαρμογή, όπως συνέβη στον νομό Λασιθίου. Δεν έφταναν οι υπάρχουσες συγχωνεύσεις, προχώρησαν μονομερώς και σε επιπλέον συγχώνευση Νηπιαγωγείου στην έδρα της διεύθυνσης».

Στην Αττική δεν υπάρχει διεύθυνση χωρίς συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Από τον Πειραιά, την Καισαριανή μέχρι το Χαλάνδρι και όπου αλλού. Οι αντιδράσεις κυρίως των γονέων είναι έντονες.

Στον πάτο των δαπανών για την Παιδεία

«Η εκπαίδευση με μια ματιά» για το 2024. Δηλαδή η φετινή Εκθεση για την Παιδεία στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ανάμεσα σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία υπάρχει και η καταγραφή των κρατικών δαπανών για την Παιδεία ανά χώρα. Ποια βρίσκεται στην τελευταία θέση; Η Ελλάδα. Πώς γίνεται αυτό; Ο πρωθυπουργός διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι έχει δώσει χρήμα. Για τους 10.000 διορισμούς δεν θα σταματήσει να μιλάει ποτέ. Βέβαια υπάρχουν και σχολεία και μαθητές και υποδομές που χρειάζονται ενίσχυση, εξοπλισμοί που είναι απαραίτητοι και γενικότερα ένα εκπαιδευτικό σύστημα που χρειάζεται αναβάθμιση.

Έχει ενδιαφέρον ότι είμαστε πίσω απ’ όλους, από τις χώρες της Ευρώπης και όλες τις υπόλοιπες του ΟΟΣΑ -που τόσο αγαπάει να αναφέρει ο πρωθυπουργός- αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον και ποιες χώρες είναι πρώτες σε έξοδα για την Παιδεία. Πρώτη πρώτη η Κόστα Ρίκα. Δεύτερο το Ισραήλ, τρίτη η Ελβετία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ισλανδία, η Εσθονία και η Κορέα. Στην έκτη θέση οι ΗΠΑ και μέχρι τη δέκατη θέση είναι οι Λιθουανία, Σουηδία, Λετονία, Ιρλανδία.

Ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκεται στη 16η θέση, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στην 23η θέση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 38η θέση.

https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/445982_orgi-goneon-gia-ta-hiliades-katargimena-tmimata