Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αστυνομία, βία και δικαιώματα: μια επισκόπηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πραγματοποίησε την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, μια πολύ επιτυχημένη ανοιχτή εκδήλωση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, με αφορμή τη δημοσίευση της έκδοσης «Αστυνομία, βία και δικαιώματα: μια επισκόπηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν:

  • Η Σοφία Βιδάλη, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

  • Ο Κωνσταντίνος Πουλής, Δημοσιογράφος, The Press Project.

  • Ο Ιάσονας Γουσέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕλΕΔΑ.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ανδρέας Τάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕλΕΔΑ.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) δημοσιεύει τη μελέτη με τίτλο:  “Αστυνομία, βία και δικαιώματα: μια επισκόπηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα”. Η ΕλΕΔΑ αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της παρουσιάζει μια συνολική μελέτη για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Ελλάδα στην οποία αναδεικνύεται η συστηματικότητα του φαινομένου. 

Τα κύρια προβλήματα που εντοπίζονται στη δράση της ΕΛΑΣ αναλύονται στα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου. Μερικά από αυτά είναι η χρήση υπέρμετρης βίας, η εκτεταμένη πρακτική αναιτιολόγητων ελέγχων και προσαγωγών, η εκτεταμένη χρήση υπηρεσιακών όπλων, η επίδειξη ή ανοχή ρατσιστικής συμπεριφοράς, η παραπληροφόρηση σχετικά με υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας και η απουσία ουσιαστικού πειθαρχικού και ποινικού ελέγχου.

Η ΕλΕΔΑ σημειώνει ότι είναι καιρός να αναζητηθούν οι ευθύνες και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε η πολιτεία και εν προκειμένω η αστυνομία, ως θεσμός, να μπορεί να εγγυηθεί στους πολίτες ότι προστατεύει τη νομιμότητα και τα δικαιώματά τους από όλους και από όλα – και πρώτα και κύρια από αυτή την ίδια.

Η παρούσα μελέτη διατίθεται ελεύθερα προσβάσιμη στην ιστοσελίδα της ΕλΕΔΑ και εκτυπωμένη σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Το κείμενο είναι διαθέσιμο και στην αγγλική γλώσσα

Η παρούσα έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έργου που χρηματοδοτήθηκε από το Guerilla Foundation.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ E-BOOK – ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 ΕλΕΔΑ: Αστυνομική Βία και Αυθαιρεσία

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου