Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Μανώλης Ρασούλης, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 28 Σεπτεμβρίου του 1945

"Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα μες στην Ελλάδα, εξόριστη και καταδικασμένη από τα ποικίλα golden boys και τους εγχώριους κερδοσκόπους που δεν αναγνωρίζουν πατρίδα ή πολιτισμό, αλλά ορκίζονται στη money-land. Ανίκανοι και άπληστοι".

Μανώλης Ρασούλης

Όλοι γνωρίζουμε τον Μανώλη Ρασούλη ως έναν από τους κορυφαίους στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού διαχρονικά. Ο συνθέτης και στιχουργός Μανώλης Ρασούλης γεννήθηκε το 1945 στην Κρήτη, σπούδασε  σκηνοθεσία στην Αθήνα και ξεκίνησε να τραγουδάει ερασιτεχνικά στις μπουάτ της Πλάκας. Τα τραγούδια του υπήρξαν πρωτότυπα και ιδιαίτερα, αγαπήθηκαν και ξεχώρισαν στις μουσικές προτιμήσεις των Ελλήνων.

Συνεργάστηκε με πλήθος καλλιτεχνών γράφοντας ποιητικούς στίχους που μίλησαν στην καρδιά του κόσμου. Στίχους του Μανώρη Ρασούλη  έχουν μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, οι Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Ξυδάκης, Σωκράτης Μάλαμας και Χρήστος Νικολόπουλος.

Ο Μανώλης Ρασούλης έγραψε περίπου διακόσια τραγούδια, τα οποία κυκλοφόρησαν σε σαράντα έξι δίσκους συνολικά. Μερικές από τις πιο γνωστές του δουλειές είναι «Η εκδίκηση της γυφτιάς», «Χαράτσι», «Παίξε Χρήστο επειγόντως», «Όλοι δικοί μας είμαστε», «Τα σκόρπια».

Τα τραγούδια του που ερμήνευσαν η Χαρούλας Αλεξίου, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Μαρία Δημητριάδη και αρκετοί άλλοι τραγουδιστές, άντεξαν τον χρόνο. «Όλα σε θυμίζουν», «Στη ρωγμή του χρόνου», «Οι νταλίκες», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», είναι μερικά απ' αυτά.

Μανώλης Ρασούλης: Αληθινός, πολυδιάστατος, μαχητικός

Μανώλης Ρασούλης: Ο αντισυμβατικός στιχουργός

Μανώλης Ρασούλης (Στιχουργός)

Μανώλης Ρασούλης - 5 Μαρτίου 2011

Για τον διηγηματογράφο Μανώλη Ρασούλη

Σαν σήμερα το 2011 "έφυγε" ο Μανώλης Ρασούλης

Η μηχανή του χρόνου: Μανώλης Ρασούλης

https://www.youtube.com/watch?v=_ENCydEQVeI

Δέκα διαμάντια του Μανώλη Ρασούλη

https://www.youtube.com/watch?v=BRTmtistrmk&t=40s

Μανώλης Ρασούλης - 40 τραγούδια

https://www.youtube.com/watch?v=xoqV-saME6Q&t=2s

ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.

Το εξαιρετικό αφιέρωμα του Κώστα ΦασουλάP

Αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη | 28.09.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου