Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Δικαιώθηκαν και οι νεοδιόριστοι της Α Αθήνας! – Δικαστική σφαλιάρα στο ΥΠΑΙΘΑ

 Ακόμα μια δικαστική σφαλιάρα στην κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία  μονιμοποιούνται οι νεοδιόριστοι της Α΄ Αθήνας αυτοδίκαια ανεξαρτήτως αξιολόγησης

Συγκεκριμένα σήμερα εκδόθηκε  και η δεύτερη δικαστική απόφαση (η πρώτη αφορούσε τη Δυτική Αττική) που αφορά, αυτή τη φορά, προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη νεοδιόριστους του 2020 από την διεύθυνση Α Αθήνας.

Οι νεοδιόριστοι δικαιώνονται καθώς  τo δικαστήριο ακυρώνει την ανάκληση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών που είχε κάνει η διεύθυνση Π.Ε. Α Αθήνας.

Δέχεται ότι οι νεοδιόριστοι μονιμοποιούνται αυτοδίκαια κατά τη συμπλήρωση 2ετούς ευδόκιμου υπηρεσίας, ανεξαρτήτως διαδικασίας αξιολόγησης καθώς δεν υπήρχε (μέχρι πολύ πρόσφατα) ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο.

Να θυμίσουμε τη γνωστή απόφαση του διοικητικού εφετείου τον Ιούλιο (1510/2024), με την οποία ακυρώνονται οι ανακλήσεις των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης διορισθέντων/εισών του 2020, που αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, το υπουργείο και τους αξιολογητές.. Η απόφαση καλύπτει όλους/ες τους/τις νεοδιόριστους/ες του 2020 και αφορά εξίσου ισχυρά αυτούς/ες του 2021 και ενισχύει σημαντικά κι εκείνους/ες του 2022.

Η σημερινή απόφαση είναι μια νέα σφαλιάρα στην προκλητική πολιτική απειλών και εκβιασμών που έχει εξαπολύσει χρόνια τώρα (και συνεχίζει μέσω των διευθυντών εκπαίδευσης) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας.

Δείτε μέρος της σημερινής απόφαση για τους νεοδιόριστους της Α΄ Αθήνας

Επειδή, εν όψει των διατάξεων που παρατέθηκαν και ερμηνεύτηκαν σχετικώς με τη διαδικασία αξιολόγησης, ως προϋπόθεσης για την μονιμοποίηση των δοκίμων εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει διετή δοκιμαστική περίοδο, μη νομίμως ανακλήθηκε, με έρεισμα τις διατάξεις του άρθρου 78 παρ. 3 του ν.4823/2021, η με αριθμό 20628/23.9.2022 απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας περί μονιμοποίησης των αιτούντων, λόγω συμπλήρωσης διετούς πραγματικής ευδόκιμης υπηρεσίας, κατά (συμπληρωματική) εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 40 παρ. 3 του ν.3528/2007, δεδομένου ότι, κατά το χρόνο λήξης της διετούς δοκιμαστικής περιόδου από τον διορισμό των εν λόγω εκπαιδευτικών, καθώς και κατά τον χρόνο έκδοσης της ανακληθείσας απόφασης, δεν ήταν εφικτή η διενέργεια της αξιολόγησης αυτών, ελλείψει του απαιτούμενου ρυθμιστικού πλαισίου.

Συνεπώς, πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη ανακλητική απόφαση, κατ’ αποδοχή ως βασίμου του σχετικού ισχυρισμού των αιτούντων, καθισταμένης ούτω αλυσιτελούς της εξέτασης των λοιπών λόγων ακύρωσης που παρατίθενται στο δικόγραφο.

Αυτές οι αποφάσεις των δικαστηρίων αποδεικνύουν περίτρανα ότι αυτοί που παρανομούν όλο αυτόν τον καιρό είναι η κυβέρνηση, το υπουργείο και η διοίκηση που τρομοκρατούν, εκβιάζουν και σέρνουν τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες στα δικαστήρια αμφισβητώντας το δικαίωμα στην απεργία. Έδιναν οδηγίες σε εκείνες τις ΔΔΕ, που είχαν εκδώσει τις επιβεβλημένες από τον νόμο διαπιστωτικές πράξεις (αρ. 40 του ν. 3528/2007), να τις ανακαλέσουν, όπως αυτές τις μέρες ζητούν να ανακαλέσουν τις εγκρίσεις εκατοντάδων τμημάτων στα σχολεία πανελλαδικά. Αυτοί παρανομούν και όχι όσοι/ες επέλεξαν τον δύσκολο, αλλά αξιοπρεπή δρόμο του αγώνα και της αναμέτρησης με το σύστημα εξουσίας και δηλώνουν ξανά και ξανά απεργία-αποχή.

Ωστόσο οι νεοδιόριστοι και το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρέπει να εφησυχάσουν.  Ο συλλογικός αγωνιστικός δρόμος είναι μονόδρομος! Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει όλους αυτή τη στιγμή είναι να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στη διοίκηση, ώστε να μονιμοποιηθούν οι νεοδιόριστοι! Ο ι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και τα συνδικάτα οφείλουν να δώσουν σήμα αντίστασης και πάλης μέχρι την τελική νίκη!

Δραπανι-φόρος

https://drepani.gr/ekpaideusi/item/25661-dikaiothikan-kai-oi-neodioristoi-tis-a-athinas-dikastiki-sfaliara-sto-ypaitha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου